Bedrijfsafval: wat moet je ermee?

      Geen reacties op Bedrijfsafval: wat moet je ermee?

Archief

Iedere onderneming, hoe groot of klein dan ook, heeft te maken met bedrijfsafval. Dit kunnen documenten zijn, maar ook verpakkingsmaterialen, toners of vuilniszakken.  Gemeenten zijn niet wettelijk verplicht om dit bedrijfsafval op te komen halen, het beleid verschilt namelijk per regio. Zo halen sommige gemeenten het bedrijfsafval alleen tegen een vergoeding op, terwijl in andere gemeenten de afvalverwerking door particuliere bedrijven wordt verzorgd. 

Indien de gemeente  de inzameling zelf voor rekening neemt, dan betaal je als ondernemer reinigingsrecht. Ook hierbij geldt weer dat de prijs per regio varieert. Het kan ook voorkomen dat de gemeente het huishoudelijk afval en het bedrijfsafval gezamenlijk ophaalt. In dat geval betaal je én reinigingsheffing (voor het particuliere afval) én reinigingsrecht (voor bedrijfsafval), dit is bij bijvoorbeeld een woon-/winkelpand of een woning met praktijkruimte het geval.  Sommige gemeenten sturen ondernemers een rekening wanneer zij niet kunnen aantonen dat zij het bedrijfsafval door een erkende afvalverwijderaar laten afvoeren. De gemeente gaat er dan namelijk vanuit dat je je bedrijfsafval samen met je huishoudafval door de gemeente laat verwijderen.

Wel of geen bedrijfsafval?

Als ondernemers dien je goed op de hoogte te zijn van wat wel en wat niet onder het bedrijfsafval valt, dit ook om boetes te voorkomen.  Papier, karton, kunstof, ijzer, hout glas, textiel en GFT kun je gewoon als zakelijk afval aanbieden.

asbest

De volgende soorten afval mogen echter nooit als bedrijfsaval worden aangeboden:

  • Gevaarlijk afval
  • Vloeistoffen
  • Autobanden
  • Dakbedekking en asbest
  • Steenachtige materialen

 Daarnaast zijn alle afvalstoffen die niet in een rolcontainer passen per definitie uitgesloten!

Vertrouwelijke documenten

Als ondernemer heb je natuurlijk ook vaak te maken met vertrouwelijke documenten die je niet zomaar bij het afval wilt deponeren, denk aan financiële overzichten, correspondentie met klanten of inloggegevens. Gelukkig zijn hiervoor ook speciale afsluitbare containers te huur die alleen op grote hoogte kunnen worden geopend door een speciale vrachtwagen. In sommige gevallen wordt het bedrijfsafval bij je voor de deur vernietigd, op deze manier weet je zeker dat de stukken niet in de verkeerde handen vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *