Bedrijfsveiligheid checklist

      Geen reacties op Bedrijfsveiligheid checklist

Archief

Wanneer je een eigen onderneming hebt, is het belangrijk om voor de veiligheid op de werkvloer te zorgdragen. Zowel voor werkgever, werknemers, bezoekers en klanten is het belangrijk dat er een goede veiligheid is. 

Wanneer je de veiligheid van je bedrijf goed op orde wilt hebben, moet je aan veel verschillende facetten omtrent veiligheid denken zoals bedrijfshulpverlening, vluchtwegen, noodverlichting etc. Hierbij is het belangrijk om niets over het hoofd te zien. Met de bedrijfsveiligheid checklist willen we de ondernemer de kans geven om alles omtrent veiligheid na te lopen. Op deze manier kan de veiligheid indien nodig altijd nog verbeterd worden.

  1. De vluchtwegen: Het is belangrijk dat er in een bedrijfspand vluchtwegen voor noodsituaties zijn. Deze vluchtwegen dienen ten aller tijden vrij te zijn.
  2. Wat te doen bij brand: Het is erg belangrijk dat alle aanwezigen in het pand weten wat ze moeten doen in geval van brand. Door regelmatig brandoefeningen te doen, weet iedereen wat te doen. Ook moet er een calamiteitenplan worden opgesteld, en is het belangrijk dat iedereen weet wat hier in staat.
  3. Noodverlichting: Is er noodverlichting in het pand aanwezig?
  4. Blusmiddelen: Zij er in het pand genoeg blusmiddelen aanwezig en worden deze ook regelmatig onderhouden? Laat een gespecialiseerd bedrijf dit minimaal één keer per jaar controleren. Het blusmiddel is normaal gezien voorzien van een stikker waarop de laatste keuringsdatum wordt aangegeven.
  5. Sleutels: Hoeveel sleutels van het pand zijn er in omloop en wie hebben er allemaal een sleutel? Wanneer sleutels aan ‘iedereen’ worden verstrekt en het niet goed wordt bijgehouden wanneer er een kwijt raakt, zal het voor mensen met slechte bedoelingen en inbrekers erg gemakkelijk worden om het band binnen te dringen.
  6. Aanwezigen tellen: Bij grote ondernemingen is het belangrijk om op de hoogte te zijn hoeveel mensen er aanwezig zijn en wanneer deze precies binnenkwamen en weer weggingen.
  7. Sluiting en opening: Worden er bepaalde procedures afgegaan bij het sluiten en openen van het pand? Worden waardevolle zaken hierbij op een veilige plek opgeborgen?
  8. Bedrijfshulpverlening: Zijn er (voldoende) bedrijfshulpverleners aanwezig? Het aantal bedrijfshulpverleners is afhankelijk van het aantal aanwezigen in een pand. Heeft de onderneming niet voldoende bedrijfshulpverleners dan wordt het aangeraden om een cursus bedrijfshulpverlening aan werknemers aan te bieden. Zie hier meer informatie bhv cursus.
  9. Backups: Zorg ervoor dat belangrijke computerbestanden veilig opgeslagen worden. Laat ook niet zomaar alle vertrouwelijke informatie op harde schijven staan en zet computers zeker niet zo maar bij het grof vuil. Wie weet wat er allemaal met deze informatie gedaan kan worden.
  10. Is er in het pand gebruik gemaakt van inbraakwerend hang- en sluitwerk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *