Beleggen

      Geen reacties op Beleggen

Archief

Wanneer je over wat vermogen beschikt, dan kun je dit natuurlijk gewoon op de bank zetten. Het is (relatief) veilig en je ontvangt er ieder jaar een rentepercentage over. Helaas zijn de rentepercentages meestal dermate laag dat dit niet erg rendabel is. Je kunt er daarom ook altijd voor kiezen om iets anders met je kapitaal te doen, zoals zelf beleggen

Beleggen is een investeringsvorm waarbij (een deel van) je vermogen voor langere tijd of korte tijd wordt  vastgelegd met als doel financieel voordeel behalen. We kunnen dus eigenlijk stellen dat geld op de bank zetten ook een vorm van beleggen is: je leent geld aan de bank en ontvangt hier een vergoeding voor. Maar je kunt in veel meer beleggingsproducten investeren, denk aan bijvoorbeeld aandelen, obligaties en beleggingsfondsen.

Aandelen

Aandelen zijn een bewijs van deelname in het eigen kapitaal van een onderneming, aandeelhouders zijn dus de eigenaar van de onderneming. Dit betekent dus dat je meedeelt in zowel de winst als in het verlies van de onderneming.

Je kunt op twee manieren geld verdienen met aandelen: enerzijds door koersstijgingen (de vooruitzichten van de onderneming zijn positief, waardoor de vraag en dus de koers van het aandeel stijgt) en anderzijds door dividenduitkeringen (winstuitkering). Met aandelen loop je echter wel risico. Wanneer het slecht gaat met de onderneming, bijvoorbeeld als gevolg van de economische crisis of vanwege een fraudezaak, dan kan de waarde van je aandelen kelderen. Het is daarom belangrijk om je van te voren goed te verdiepen in de risico’s van aandelen.

Obligaties

Een obligatie is eigenlijk (een deel) van een lening. Je kunt geld uitlenen aan zowel de overheid als aan commerciële instellingen. In de meeste gevallen ontvang je in ruil hiervoor een vast rentepercentage, dat vaak hoger ligt dat de rente die je op een spaarrekening ontvangt. Van te voren is de looptijd van de obligatie duidelijk, bijvoorbeeld 10 jaar. Na de looptijd  krijg je je investering als het goed is gewoon terug. Obligaties brengen over het algemeen wat minder risico’s met zich mee dan aandelen.

Beleggingsfondsen

Met een beleggingsfonds investeer je niet in individuele aandelen, maar in een fonds. Dit fonds voegt de investeringen van de deelnemers samen en belegt dit vervolgens in verschillende aandelen, obligaties of andere beleggingsproducten. Er bestaan verschillende soorten fondsen en vermogensbeheerders (zoals Fundix vermogensbeheer).  De één investeert slechts in een bepaalde branche, terwijl de andere weer in alleen in risicovolle aandelen investeert. Het is aan jou om te kiezen welk beleggingsfonds het beste bij je past. Een groot voordeel van een beleggingsfonds is dat je zelf niet veel verstand van beleggen hoeft te hebben en dat je investering over meerdere aandelen wordt verspreid, waardoor je minder risico loopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *