Beleggingshypotheek afsluiten

      Geen reacties op Beleggingshypotheek afsluiten

Archief

Als u bij de bank bent om een hypotheek af te sluiten, dan kunt u kiezen uit meerdere varianten, waaronder de beleggingshypotheek. Bij een beleggingshypotheek wordt het volledige bedrag dat is geleend pas aan het einde van de looptijd terug betaald. Elke maand moet u premie afdragen, deze premie kan enerzijds worden belegd in aandelen en anderzijds in obligaties. Het enige waar zorg voor gedragen moet worden, is dat aan het einde van de looptijd voldoende vermogen is opgebouwd, anders blijft u zitten met een restschuld. 

Beleggingsfonds of levensverzekering?

Er bestaan twee soorten beleggingshypotheken, bij de eerste soort belegt u via een beleggingsfonds, waaraan een overlijdensrisicoverzekering is gekoppeld. U kunt er ook voor kiezen te beleggen in een zogenaamde levensverzekering. Voor zowel optie 1 als optie 2 geldt, dat aan het einde van de looptijd het opgebouwde vermogen pas bekend is.

Het vermogen dan u jaar na jaar opbouwt met een beleggingshypotheek wordt altijd belast in Box 3 (www.belastingaangifte-laten-doen.nl). Dat betekent dat u 1,2% belasting moet betalen over de gemiddelde waarde van het opgebouwde vermogen. Overigens kunt u ook aanspraak maken op vrijstelling, maar hiervan weten hypotheekadviseurs alles.

Beleggingshypotheek is niet zonder risico’s

De beleggingshypotheek is een relatief vrije hypotheek, want u bepaalt zelf de inleg, naast het bedrag dat u verplicht aan premie moet betalen. Daarnaast kunt u als hypotheeknemer zelf beslissen waarin wordt belegd. Houd altijd in het achterhoofd dat beleggen onvoorspelbaar is en er geen garanties zijn. De waarde van aandelen kunnen heel snel stijgen, maar ook net zo hard weer dalen. Het grillige beursklimaat heeft bij veel mensen al gezorgd voor een restschuld. Een beleggingshypotheek is dan ook geen hypotheek zonder risico’s.

Pluspunten beleggingshypotheek

  • U lost niet af gedurende de looptijd van de beleggingshypotheek, vandaar dat u maximaal kunt profiteren van de hypotheekrenteaftrek.
  • De hoogte van de inleg bepaalt u zelf, net als de fondsen waarin u belegt.
  • Een beleggingshypotheek kan zorgen voor de nodige winst, op voorwaarde dat u belegt in de juiste aandelen en obligaties.
  • Beleggingshypotheken, waarbij wordt belegd in een levensverzekering, zijn gekoppeld aan relatief hoge administratiekosten.
  • Beleggen is risicovol, vandaar dat de beleggingshypotheek tot de gevaarlijkere hypotheken wordt gerekend en een restschuld zeker niet mag worden uitgesloten.

Minpunten beleggingshypotheek

  • Beleggingshypotheken, waarbij wordt belegd in een levensverzekering, zijn gekoppeld aan relatief hoge administratiekosten.
  • Beleggen is risicovol, vandaar dat de beleggingshypotheek tot de gevaarlijkere hypotheken wordt gerekend en een restschuld zeker niet mag worden uitgesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *