Geld verdienen met short stay verhuur

      Geen reacties op Geld verdienen met short stay verhuur

Archief

Als je over een eigen woning of vrije sector woning beschikt dan kan het zo nu en dan voorkomen dat je het een tijdje niet bewoont, bijvoorbeeld omdat je vanwege je werk vaak in het buitenland. Je kunt er dan natuurlijk voor kiezen om je woning onbewoonbaar achter te laten, alleen is het risico op inbraak dan altijd aanwezig en de rente van je hypotheek loopt ook gewoon door. Je zou daarom ook shortstay verhuur kunnen overwegen, op deze manier is er altijd iemand aanwezig om een oogje in het zeil te houden en kun je tegelijkertijd een klein zakcentje bijverdienen. Maar wat is dat eigenlijk precies, schortstay verhuur, en welke regels gelden hiervoor? 

Shortstay

Onder short stay verstaan we de verhuur van vrije sector woningen (dus met een huur boven de €681,02 per maand in 2013) aan toeristen en expats. Zij hebben zo de mogelijkheid om hun verblijf in een wat huiselijkere omgeving door te brengen dan in een hotel. Daarnaast kunnen zij op deze manier gebruik maken van eigen voorzieningen als een kookplaat, een magnetron en een wasmachine.

Vooral in Amsterdam is short stay erg populair, maar short stay Barcelona en Parijs doen het ook erg goed. De regels voor short stay verschillen per gemeente, zo is de minimale huurperiode in bepaalde delen van Amsterdam sinds november teruggebracht van 7 naar 5 dagen en worden er een stuk meer vergunningen verstrekt.  Deze vergunningen zijn noodzakelijk omdat erbij shortstay namelijk sprake is van woningonttrekking.

De gemeente controleert zo nu en dan  of er geen illegale ruimten worden aangeboden en of de brandveiligheid van de woningen in orde zijn. Verhuurders die zich niet aan de regels houden kunnen hun vergunning kwijt raken en lopen het risico op een fikse geldboete. Deze boetes kunnen oplopen tot maar liefst €18.000. Het is dus zeker verstandig om vooraf goed uit te zoeken welke regels er in jouw gemeente gelden.

Hypotheekrenteaftrek

Houd er ook rekening mee dat je tijdens de tijdelijke verhuur van je woningniet in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek. Ook heb je voor tijdelijke verhuur van je woning toestemming nodig van de hypotheekverstrekker wanneer je deze nog niet volledig hebt afbetaald. De laatste tijd maken veel banken hier echter geen probleem meer van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *