Haal het maximale uit je spaargeld!

      Geen reacties op Haal het maximale uit je spaargeld!

Archief

Spaarders maken zware jaren door. De spaarrentes liggen, na een lange periode van forse rentedalingen, al enige tijd op een redelijk stabiel laag niveau. Op dit moment ontvang je gemiddeld een schamele 1,45 procent rente op een vrij opneembare spaarrekening en ook de depositorentes zijn niet om over naar huis te schrijven. Toch is het ook nu belangrijk om de mogelijkheden eens aandachtig te bestuderen en jezelf af te vragen of je spaargeld wel op de juiste plek is. 

Banken met hoge rente

Het eerste waar je bij een spaarrekening naar kijkt, is doorgaans de rente. Argenta is op dit moment de aanbieder met de hoogste rente op een spaarrekening, namelijk 1,85 procent. De Belgische internetspaarbank bevindt zich al geruime tijd in de top-3 van hoogste spaarrentes.

De spaarrente van Argenta ligt dus 0,4 procent boven het gemiddelde. Naast Argenta bieden ook Knab (1,80 procent) en Nationale Nederlanden (beide 1,75 procent) een spaarrente die ruim boven het gemiddelde ligt. De traditionele Nederlandse grootbanken ING, ABN AMRO en Rabobank liggen hier juist ver onder, met een gemiddelde spaarrente van ongeveer 1,2 procent.

Je ziet dus dat het de moeite loont om je spaarrekening eens tegen het licht te houden. Stel dat je 25.000 euro op je spaarrekening hebt staan, waar je 1,2 procent rente over ontvangt. Dat komt neer op een bedrag van 300 euro per jaar. Overstappen naar de spaarbank met de hoogste rente, Argenta in dit geval, levert je een jaarlijkse rente van 462,50 euro op. Een verschil van 162,50 euro per jaar!

Tip! Kun je je geld voor een langere periode missen? Overweeg dan eens om het vast te zetten op een spaardeposito. Hiervoor geldt doorgaans dat, hoe langer de looptijd van het deposito, hoe hoger de rente die je ontvangt. Zo ligt de hoogste rente op een deposito van 5 jaar op 3 procent. Maar ook hier kun je beter de voorwaarden en rente van spaardeposito’s vergelijken, zodat je zeker weet dat je spaargeld maximaal rendeert.

Overstappen? Zo gepiept!

Tegenwoordig is het heel eenvoudig om een nieuwe spaarrekening te openen. Dat kan namelijk online. Het enige wat je moet doen, is enkele persoonlijke gegevens invoeren. Vervolgens kun je het spaargeld van je huidige rekening overmaken naar de nieuwe rekening. In een tijdsbestek van nog geen kwartier ben je al overgestapt en ontvang je een hogere rente over je spaargeld.

Kijk kritisch naar de voorwaarden

Uiteraard is het belangrijk om niet alleen de rente, maar ook de voorwaarden van spaarrekeningen te vergelijken. Zo bieden SNS Bank en Zwitserleven ook een vrij opneembare spaarrekening met een hoge spaarrente. Echter, bij deze spaarrekeningen ben je verplicht om elke maand minimaal 100 euro te sparen. Daarnaast moet je bij veel banken verplicht een betaalrekening openen als je daar wil sparen. Voor deze betaalrekening betaal je dan de nodige kosten. Dit zorgt er dus voor dat het rendement van je spaargeld daalt.

Kijk daarnaast eens naar de rentebetaling van banken. LeasePlan Bank keert bijvoorbeeld elke maand rente uit, zodat je profiteert van het rente-op-rente effect. Je ontvangt namelijk in februari ook rente over het rentebedrag dat je in januari ontvangen hebt, enzovoorts. En bij sommige banken ontvang je bijvoorbeeld een hogere rente bij een hoger saldo of krijg je juist een bonusrente wanneer je het spaargeld een bepaalde periode hebt laten staan.

Spaarbanken vergelijken doe je dus niet alleen op rente, maar ook op voorwaarden. Kijk zelf ook eens kritisch naar de rente en voorwaarden van je huidige bank. Is je spaargeld hier wel op de goede plek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *