Huis kopen

      Geen reacties op Huis kopen

Archief

Het kopen van een huis is natuurlijk een flinke stap, het is niet iets wat je zomaar even doet.  Aan het kopen van een nieuwe woning zit dan ook een heel traject verbonden dat je stap voor stap zult moeten doorlopen voordat je de sleutels uiteindelijk in handen krijgt. 

Huis kopen of toch huren

Wil je een huis kopen, of is het toch verstandiger om te huren? Het voordeel van huren is dat je flexibel bent en dat een deel van de kosten voor rekening van de verhuurder komen. Daar staat tegenover dat een koophuis je eigendom is en je kunt zien als een investering. Vervolgens dien je goed uit zoeken waar je precies wilt gaan wonen en aan welke eisen de woning dient te voldoen.

Hoeveel kan en wil je lenen

Vervolgens komt het financiële aspect.  In de meeste gevallen zul je een hypothecaire lening moeten afsluiten. Het bedrag dat je maximaal kan lenen is onder andere afhankelijk van je inkomen, de waarde van de koopwoning en eventueel je eigen vermogen. Maar je dient natuurlijk ook goed na te denken over de hoogte van het bedrag dat je wiít lenen. Heb je graag wat meer financiële ruimte of wil je het liefst zo min mogelijk lenen?

Hypothecaire lening

Dan moet je nog beslissen welk type lening je wilt afsluiten, er zijn namelijk nogal wat soorten hypotheken. Zo heb je een aflossingsvrije hypotheek waarbij je alleen rente betaalt en dus niets aflost, een annuïteitenhypotheek waarbij gedurende de looptijd een vast bedrag aan rente en aflossing moet worden betaald. Dan heb je nog de lineaire hypotheek, waarbij je periodiek een vast bedrag aflost  en de spaarhypotheek, waarbij er wordt gespaard of belegd om aan het einde van de looptijd van de hypotheek te kunnen betalen.

Onderhandelen

Zodra je eenmaal de geschikte woning hebt gevonden moet er worden onderhandeld. Je wilt uiteraard niet te veel betalen, maar tegelijkertijd ook niet het risico lopen dat iemand anders er met de woning vandoor gaat. Je kunt hiervoor dan ook het beste een makelaar inschakelen. Kom je op een goede prijs uit, dan kan de koop worden gesloten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *