Innovatie en subsidies

      Geen reacties op Innovatie en subsidies

Archief

De Nederlandse overheid probeert innovatie binnen het bedrijfsleven zoveel mogelijk te stimuleren, op deze manier ontstaat er immers meer werkgelegenheid en technologisch gezien hoogwaardigere producten. En het is maar goed ook dat de overheid zich hiervoor inzet aangezien de kosten voor research en development gigantisch kunnen oplopen en het soms lang duurt voordat technologisch onderzoek zich uiteindelijk uitbetaalt. 

WBSO-subsidie

Het bevorderen van innovatie doet de overheid onder andere door middel van de zogenaamde WBSO-subsidie: Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. De WBSO-subsidie wordt ook wel als de meest interessante subsidieregeling voor bedrijven gezien.  Het is een fiscale stimuleringsmaatregel die een deel van de loonkosten vergoedt die zijn gerelateerd aan ontwikkeling-, onderzoek- en innovatieactiviteiten. Denk hierbij aan het ontwikkelen van, en het technologisch wetenschappelijk onderzoek verrichten naar nieuwe producten, machines en productieprocessen.

In 2013 bedraagt de subsidie 38 procent over de eerste €200.00 aan loonsom per jaar + 14 procent over het bedrag hierboven. Jonge ondernemingen (< 5 jaar) komen zelfs in aanmerking voor een startersbonus, voor heb bedraagt de WBSO subsidie maar liefst 50 procent over de eerste €200.000 aan loon + 14 procent over alles hierboven.

Extra aantrekkelijk

De WBSO-regeling is in 2013 extra interessant aangezien je als ondernemer met een WBSO-beschikking nu ook toegang hebt tot de zogenaamde innovatiebox faciliteit, welke sinds 2010 behoorlijk is verruimd. De winst die voortkomt uit innovatieprojecten mag tegen een lager belastingtarief worden afgerekend: 5 procent in plaats van 25 procent.

Daarnaast kun je vanaf 2012 ook gebruik maken van de RDA-subsidieregeling, een regeling waarbij 54 procent van de kosten voor R&D (geen loonkosten) van de fiscale winst mag worden afgetrokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *