Introductie tot Bitcoin

      Geen reacties op Introductie tot Bitcoin

Archief

De kans is groot dat je de laatste maanden meermaals hebt gelezen over Bitcoin, maar wist je ook dat bitcoins veel meer zijn dan een lange termijn belegging? Laat ons even nagaan wat bitcoins zo speciaal maken. 


Virtueel geld

Bitcoin is eigenlijk simpelweg virtueel geld. De waarde wordt bepaald door vraag en aanbod, door het vertrouwen dat men in de bitcoin heeft. Virtueel geld is zeker geen nieuw begrip en werd voor het eerst echt bekend via het platform ‘second life’.

Bitcoins zijn puur virtueel en kunnen perfect functioneren omdat elke deelnemer met zijn computer kan meehelpen om het systeem draaiende te houden.  Starten met bitcoins is op zich heel eenvoudig. Je kan gebruik maken van een online dienst om een eerste Wallet bij aan te maken, je kan zonder enig risico ook je eerst fracties van bitcoins verdienen en als je comfortabel genoeg bent met het hele systeem, dan kan je overgaan tot het kopen van bitcoins en deze veilig behouden op je eigen computer via een offline wallet.


Het doel van Bitcoin

Bitcoins kunnen overgedragen worden naar andere personen, verhandeld worden via een beurs, ze zijn duurzaam en onmogelijk te vernietigen als je geregeld backups maakt van je systeem. Omdat bitcoins deelbaar zijn tot in het oneindige, hebben ze alle eigenschappen om als betaalmiddel aangemerkt te worden.

Een globale acceptatie van bitcoins als betalingsmiddel is nodig om het systeem in stand te houden. Hiervoor is het dus nodig dat winkeleigenaren bitcoins gaan accepteren, maar ook dat gebruikers effectief betalingen uitvoeren met bitcoins in plaats van het te zien als een langetermijninvestering.


Bitcoins bewaren

Bitcoins kan je op je eigen computer bewaren via een zogenaamde wallet (of Portemonnee). Het is een stuk code dat je zeker moet beveiligen met encryptie, een optie die standaard in de software zit waarin je je bitcoins bewaard. Bitcoin beveiliging kan ver reiken: algemeen wordt aangeraden om deze te bewaren op een computer die niet met het internet verbonden is.


Hoe bitcoins tot stand komen

Alles maakt deel uit van een netwerk dat vol zit met blokken die gevormd moeten worden. Elke computer die meewerkt om deze wiskundige formules op te lossen en de blokken te vormen krijgt hiervoor een vergoeding in Bitcoins. Naast het oplossen van deze formules, zullen alle computers in het netwerk er ook voor zorgen dat alle transacties gevalideerd kunnen worden. Op die manier kan gegarandeerd worden dat er geen valsspelers zijn en dat er geen dubbele uitgaves kunnen voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *