Je huurhuis of appartement kopen

      Geen reacties op Je huurhuis of appartement kopen

Archief

Het komt steeds vaker voor dat huurders van een woning de mogelijkheid krijgen om hun woning te kopen. Vaak gaat het dan over woningen uit de wat goedkopere prijsklassen en in veel gevallen wordt er een fikse korting gegeven, soms tot wel 50 procent. Er zijn alleen wel een paar zaken waar je goed op moet letten. 

Zo hanteren veel woningcorporaties een zogenaamde terugbetalingsregeling, wat inhoudt dat je minimaal het deel van de korting boven de 10 procent moet terug betalen zodra je de woning verkoopt. Vaak geldt deze regeling gedurende   de eerste 10 jaar. Op deze manier hoopt men speculatie met voormalige sociale huurwoningen tegen te gaan.

Wanneer je het aanbod krijgt om je huidige huurwoning te kopen, dan is het verstandig om goed te controleren wat de kwaliteit van de woning is. Wanneer de verhuurder de laatste paar jaar bijvoorbeeld weinig onderhoud heeft gepleegd is de kans groot dat de staat waarin het huis verkeert wat minder is. Zodra je de woning eenmaal hebt gekocht, zal je zelf moeten opdraaien voor eventuele herstelwerkzaamheden. Het is dan ook zeker verstandig om de woning vooraf goed te laten controleren door een erkend bouwkundig adviesbureau. Tijdens een bouwkundige keuring wordt er uitgebreid onderzoek gedaan naar eventuele geborgen gebreken, denk bijvoorbeeld aan houtrot of een  beschadigd fundament.

De prijs van je huurhuis

De aankoopprijs van de huurwoning is afhankelijk van  de waarde van de woning in onbewoonde staat., ook wel de marktwaarde genoemd.  Door middel van een taxatie door een gecertificeerde taxateur wordt deze prijs vastgesteld. Vervolgens wordt deze prijs verminderd met een eventuele korting.  Hoewel er vaak wordt gezegd dat prijsonderhandelingen bij de verkoop van een corporatiewoning niet mogelijk zijn kun je het natuurlijk altijd proberen.

Misschien een open deur, maar let ook altijd goed op de inhoud van het koopcontract. Vooral voor mensen die een appartement huren is het van belang goed op te letten, dit vanwege het verplichte lidmaatschap van de Vereniging van Eigenaren (VVE)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *