Meer macht Europese Commissie in financiële sector

Archief

De Europese Commissie moet de mogelijkheid krijgen om Europese banken die in de problemen zijn geraakt te sluiten of te herstructureren. Bovendien moet er een Europees afwikkelingsfonds komen dat wordt gefinancierd door de banken zelf.

Dit stond in de voorstellen van het dagelijks bestuur van de EU die vandaag werden gepresenteerd. Europees commissaris Michel Barnier liet weten de dat financiële sector niet langer door de  belastingbetaler overeind moet worden gehouden.  Het is nu aan de sector zelf om de rekening te betalen. 

Barnier liet daarnaast weten dat ten tijde van de problemen met banken als Dexia en Fortis Europa geen efficiënte afwikkelingsmechanismen had. Het is daarom belangrijk dat deze er nu zo snel mogelijk komen.

Plannen

In de plannen van Barnier spelen de Europese Centrale Bank (ECB) en een speciale commissie een belangrijke rol. Zo krijgt de ECB de bevoegdheid om te beslissen wanneer een bank gered moet worden, waarna de commissie bepaalt welke maatregelen er moeten worden genomen. Deze speciale commissie zal bestaan uit beleidsmakers van de ECB, de Europese Commissie en nationale toezichthouders. Voor elke bank zal dit een ander team zijn.

De voorstellen passen overigens in de vorming van de Europese bankenunie. Er werd bijvoorbeeld al geregeld dat de Europese Centrale Bank toezicht gaat houden op banken in niet euro-landen. De EU-landen en het Europese Parlement moeten nog wel naar de voorstellen kijken. Duitland liet al eerder weten dat de voorstellen in strijd zijn met de Europese wetten, zo kan het resolutiemechanisme geen besluiten nemen zonder inspraak van de autoriteiten van het betrokken land. Barnier bestrijdt dit.

Aandeelhouder betaalt

Ook spraken de EU-landen af dat ze dezelfde stappen nemen om een zwakke bank overeind te houden. De aandeelhouders en de schuldeisers zullen in dat geval een deel van de redding moeten betalen, zodat er minder belastinggeld voor nodig is. Daarnaast moeten de banken een herstructureringsplan hebben waarmee ze kunnen aantonen hoe zij op korte termijn weer winstgevend en kapitaalkrachtig denken te kunnen worden. De beloning van de top van een bank die wordt overeind gehouden zal tevens aan banden worden gelegd. De strikte regels zullen per 1 augustus ingaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *