Op kamers: de kosten

      Geen reacties op Op kamers: de kosten

Archief

Een groot deel van de middelbare schoolverlaters kiest ervoor om bij het begin van hun studie op kamers te gaan. Zij willen zoveel mogelijk genieten van alles wat het studentenleven hen te bieden heeft of hebben gewoon geen zin om voortdurend op en neer te reizen. Op kamers gaan brengt echter wel enkele verantwoordelijkheden met zich mee, ook financieel gezien. Naast je studiekosten dient ook de huur netjes te worden betaald en je bent zelf verantwoordelijk voor terugkerende lasten die boodschappen, verzekeringen en abonnementen met zich mee brengen.

 Huurprijzen van een kamer

Allereerst dient de huur te worden betaald. Huurprijzen van kamers verschillen behoorlijk. Naast de grootte van de kamer is deze voor een groot deel afhankelijk van de stad waarin de kamer zich bevindt. Voor een kamer Utrecht of Amsterdam betaal dien je diep in de buidel te tasten aangezien er hier een flinke kamernood heerst. Een kamer in Groningen, Wageningen of Enschede is daarentegen weer een stuk goedkoper.

Gas, water, licht en internet

Naast de huurkosten krijg je ook te maken met de kosten van internet, gas, water en licht. Een verhuurder kan een kamer verhuren tegen een all-in prijs, hierbij betaal je dus in één keer voor zowel de huur als de vaste lasten. Bij andere verhuurders betaal je alleen voor de kamer en dient het studentenhuis zelf te zorgen energie en internet. Let hier dus goed op wanneer je op zoek gaat naar een studentenkamer, anders kunnen de kosten alsnog vrij hoog uitvallen. Internet vergelijken is zeker aan te raden wanneer je zelf een internetabonnement moet afsluiten. Hetzelfde geldt voor energie. Er zijn verschillende websites te vinden waar je terecht kunt.

Boodschappen

Iedere dag moet er worden gegeten en een biertje op zijn tijd is ook nooit mis. De maandelijkse boodschappenkosten kosten circa 150 a 200 euro.  Je kunt vaak besparen door met huisgenootjes te eten en de kosten met elkaar te delen. Daarnaast is het voordeliger om vaak wat meer te koken en de kliekjes later op te warmen.

Overige kosten die niet moet vergeten

Vergeet als aankomend student ook zeker de kosten van een zorgverzekering, een telefoonabonnement en nieuwe kleding niet. Let vooral aan het begin van je studie goed op je uitgaven en stuur zo nodig bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *