Openstaande vacatures blijven toenemen

      Geen reacties op Openstaande vacatures blijven toenemen

Archief

Goed nieuws uit de arbeidsmarkt, het aantal openstaande vacatures is in het tweede kwartaal van dit jaar weer licht toegenomen.  Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte bekend dat het er 4.000 meer waren dan het kwartaal ervoor. Hiermee groeide het aantal openstaande vacatures maar liefst vier achtereenvolgende kwartalen.

De sterkste groei was zichtbaar binnen de handel en de zakelijke dienstverlening, vooral binnen de commerciële dienstverlening nam de vraag naar werknemers sterk toe.  In de detailhandel steeg het aantal openstaande vacatures flink door de toegenomen bestedingen. Binnen de zakelijke dienstverlening waren het vooral uitzendbureaus die hard op zoek waren naar personeel.

185.000 nieuwe vacatures

In het tweede kwartaal ontstonden er in totaal 185.000 nieuwe vacatures. Dit zijn er maar liefst 23.000 meer dan vorig jaar. Het aantal vacatures dat daadwerkelijk werd vervuld kwam uit op 177.000, dit zijn er 15.000 meer dan vorig jaar. In vergelijking tot andere Europese landen doet Nederland het vrij goed. Indien je in één van de vier grote steden van Nederland woont heb je de meeste kans op het vinden van een baan binnen Utrecht. Vacatures Den Haag, Amsterdam en Rotterdam zijn dus wat lastiger te vinden.

Werkgelegenheid blijft afnemen

Toch betekenen meer openstaande vacatures niet automatisch dat de werkloosheid daalt. Voor sommige vacatures kan het namelijk erg lastig zijn om een geschikte kandidaat te vinden en het werven van een nieuwe werknemer kan ook flink wat tijd kosten. Daarnaast neemt de werkgelegenheid in Nederland nog steeds af, zo waren er in het tweede kwartaal 80.000 minder banen dan vorig jaar. Het grootste banenverlies vond plaats in de zorgsector, hier gingen maar liefst 35.000 banen verloren.  In de bouw nam het aantal banen met 21.000 af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *