Vijf zaken die u moet weten van het bedrijf waarin u belegt

Archief

Beleggen is makkelijk, maar succesvol beleggen is een stuk moeilijker. Dat blijkt wel uit cijfers die aantonen dat de meeste amateur beleggers geld verliezen. Een van de belangrijkste redenen is dat ze niet de middelen hebben om een bedrijf echt goed te analyseren. Wanneer beleggers letten op de volgende punten hebben ze in ieder geval een start gemaakt.

1.    Wat doet het bedrijf?

Het is van eminent belang dat de belegger begrijpt hoe het bedrijf haar geld verdient. Kortom, het doorgronden van het bedrijfsmodel.

Wat voor producten en diensten maken ze, hoe worden die verkocht, in welke landen, wat is het belangrijkste product, is het bedrijf een leider op haar vakgebied, etc.

2.    Koers/winst verhouding

De koers/winst verhouding (K/W) wordt gevonden door de huidige koers van het aandeel te delen door de cumulatieve winst van de afgelopen vier kwartalen.

Vergelijk de K/W met die van andere aandelen. Als het aandeel in kwestie een belangrijk hogere K/W heeft dan vergelijkbare aandelen moet u hier een goede reden voor kunnen aanwijzen. Omgekeerd, als het een lagere K/W heeft maar snel groeit worden de zaken interessant.

3.    Beta

Beta is een maat voor de volatiliteit van een aandeel, normaal gesproken over een vijf jarige periode gemeten. Heeft een aandeel een hoge beta, dat wil zeggen een beta groter dan 1, dan is het aandeel meer volatiel dan de S&P 500 index. Hoge beta aandelen reageren heftiger op gebeurtenissen, u zou dus kunnen zeggen dat ze risicovoller zijn. Aandelen met een kleine beta zijn defensievere aandelen.

4.    Dividend

Als u niet de hele dag uw portefeuille wilt volgen maar u wilt dat deze toch inkomen genereert, zijn aandelen met een hoog dividendrendement een goede optie. Op de langere termijn is geherinvesteerd dividend een belangrijke bron van vermogensopbouw.

5.    De grafiek

Technische analyse is niet voor iedereen weggelegd, en niet iedereen gelooft erin, maar dat neemt niet weg dat het handig is om zich de beginselen van het grafiek lezen eigen te maken.

Conclusie

Hoewel er geen equivalent alternatief voor echt grondige research bestaat vormt de hierboven beschreven ‘checklist’ toch een aardig begin van de aandelenanalyse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *