Zelfstandigenaftrek en startersaftrek

      Geen reacties op Zelfstandigenaftrek en startersaftrek

Archief

Als eigenaar van een eenmanszaak maak je aanspraak op enkele aantrekkelijke fiscale voordelen waarmee de Nederlandse overheid het ondernemerschap probeert te stimuleren. Twee voorbeelden hiervan zijn de zogenaamde zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Maar wat houden deze regelingen nu precies in en aan welke eisen moet je als zelfstandig ondernemer nu voldoen om ervoor in aanmerking te komen? 

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is een fiscale maatregel waarmee je belastbare inkomen omlaag wordt gedrukt, hierdoor hoef je dus minder belasting te betalen. Sinds 2012 bedraagt het bedrag dat je van je winst mag aftrekken €7.280, ongeacht de hoogte van je winst. Dus indien de bovenste €8.500 van je winst in de tweede schijf van de inkomstenbelasting valt, dan scheelt dit je maar liefst €3.057,60 (42% over het maximale bedrag van €7.280).

Om in aanmerkingen te komen voor de zelfstandigenaftrek dien je zelfstandig een beroep of bedrijf uit te oefenen en te voldoen aan het urencriterium. Je voldoet over het algemeen aan het urencriterium wanneer je:

  • als ondernemer minimaal 1.225 uur per jaar besteedt aan het feitelijk drijven van 1 of meerdere ondernemingen;
  • meer dan 50 procent van de tijd die je werkt aan 1 of meer ondernemingen besteedt.

Het urencriterium is overigens vrij breed gedefinieerd, zo vallen de volgende uren allemaal onder het urencriterium: de tijd die je in de start van je onderneming hebt gestoken, de uren die je factureert aan je klanten, niet declarabele uren zoals het bezoeken van klanten, het maken van offertes, het bijhouden van je website, de inkoop van producten en het bijhouden van je kennis en vaardigheden. Maar ook reistijd, zelfs die als gevolg van vertraagde treinen en files, tellen mee.

Startersaftrek

De startersaftrek is een verhoging van de zojuist beschreven zelfstandigenaftrek. Het doel van deze maarregel is het stimuleren van het zelfstandig ondernemerschap, starters mogen in de eerste 5 jaar van hun bestaan in totaal 3 keer een extra bedrag van hun winst aftrekken (bovenop de zelfstandigenaftrek). Voor 2013 is dit bedrag vastgesteld op €2.123

Je komt voor de startersaftrek in aanmerking indien:

  • Je ook recht hebt op de zelfstandigenaftrek
  • Je deze in de 5 voorgaande jaren niet meer dan 2 keer hebt gebruikt
  • Je minstens 1 jaar van de afgelopen 5 jaar geen bedrijf had

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *